Zdjęcie
Strona Główna
Położenie Geograficzne i Najciekawsze Zakątki
Kuchnia Grecka
Tradycje Greckie
Podstawowe słowa greckie
Inne Ciekawostki

Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.

Podstawowe terminy:
arni – jagnięcina
avgolemono – zupy i sosy na bazie jajek i cytryny choriatiki
– czyli sałatka wiejska, w Polsce lepiej znana pod nazwą sałatka grecka
– pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła chorta
– różne gatunki zielonych części roślin, często dzikich, ugotowane w prosty sposób w wodzie z solą, podawana z oliwą i sokiem z cytryny dolmades (dolmas)
– małe gołąbki, mielone mięso z ryżem, częściej sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron ellinikos kafes
– kawa po grecku (będzie szczególnie nieroztropnie zapytać o kawę po turecku, choć w Polsce byłoby to to samo) fasolada
– zupa fasolowa feta
– cierpki ser dojrzewający, specjalność kuchni greckiej, zastrzeżona nazwa, chronione skład i procedura produkcji filo
– typowo grecki rodzaj ciasta w cienkich płatach, z dużą zawartością oliwy, półprodukt do różnych potraw (podobne nieco do ciasta francuskiego) gyros
– mięso przygotowane na pionowym ruszcie, opiekane dookoła (gyros
– obrót, okrążenie), podawane na talerzu lub w placku pita, z przybraniem cacyki, pomidorem, cebulą, frytkami. kebab
– porcja mielonego mięsa, zapiekana na ruszcie, na małej szpadce kefalaki
– pieczone baranie lub kozie łby, z których Grecy ze smakiem wyjadają móżdżek, język i oczy keftedes
– zapiekane pulpeciki z mielonego mięsa kotopoulo
– kurczak kota
– kura masticha
– specjalny likier z żywicą z drzewa mastyksowego melizanosalata
– pasta z pieczonych bakłażanów i jogurtu meze
– zakąska (często, jako liczba mnoga: mezedes) moschari
– cielęcina musaka (mousaka)
– zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem ouzo
– wódka z dodatkiem anyżku ouzomezes
– przekąski do ouzo patates tiganites
– frytki patates furnu
– ziemniaki zapiekane w piekarniku pastitsio
– zapiekanka z grubego makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego, zalana beszamelem patsa
– zupa z flaków i nóżek cielęcych psistaria
– przydomowy ruszt do pieczenia, punkt gastronomiczny
– smażalnia retsina
– wino greckie z dodatkiem żywicy sosnowej rizi
– ryż skordalia
– pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny souvlaki (suwlaki)
– szaszłyki z mięs, kawałeczki mięs zapiekane na patyczku, gyros na wynos. (l.mnoga: suwlakia) spanoakopita, tiropita
– wypieki z ciasta filo z różnym nadzieniem: szpinakowym, serowym taramosalata
– sałatka grecka, z zawartością solonej, różowej ikry tiropitakia
– pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem feta cacyki
– przybranie, na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu, czosnku, ogórka, oliwy, octu, dodatków yemista (gemista)
– pomidory i papryka, nadziewane jak polskie gołąbki youvarlakia
– pulpety z mięsa mielonego w sosie jajeczno-cytrynowym

Grecja