|
Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i
charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako
zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach
śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z
oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów,
papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i
cenione już od czasów starożytności.
Podstawowe terminy:
arni – jagnięcina
avgolemono – zupy i sosy na bazie jajek i cytryny
choriatiki – czyli sałatka wiejska, w Polsce lepiej znana pod
nazwą sałatka grecka – pomidory, ogórek, papryka, cebula,
oliwki, feta, oliwa, zioła
chorta – różne gatunki zielonych części roślin, często
dzikich, ugotowane w prosty sposób w wodzie z solą, podawana z oliwą
i sokiem z cytryny
dolmades (dolmas) – małe gołąbki, mielone mięso z ryżem,
częściej sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron
ellinikos kafes – kawa po grecku (będzie szczególnie
nieroztropnie zapytać o kawę po turecku, choć w Polsce byłoby to to
samo)
fasolada – zupa fasolowa
feta – cierpki ser dojrzewający, specjalność kuchni greckiej,
zastrzeżona nazwa, chronione skład i procedura produkcji
filo – typowo grecki rodzaj ciasta w cienkich płatach, z dużą
zawartością oliwy, półprodukt do różnych potraw (podobne nieco do
ciasta francuskiego)
gyros – mięso przygotowane na pionowym ruszcie, opiekane
dookoła (gyros – obrót, okrążenie), podawane na talerzu lub
w placku pita, z przybraniem cacyki, pomidorem, cebulą, frytkami.
kebab – porcja mielonego mięsa, zapiekana na ruszcie, na małej
szpadce
kefalaki – pieczone baranie lub kozie łby, z których Grecy ze
smakiem wyjadają móżdżek, język i oczy
keftedes – zapiekane pulpeciki z mielonego mięsa
kotopoulo – kurczak
kota – kura
masticha – specjalny likier z żywicą z drzewa mastyksowego
melizanosalata – pasta z pieczonych bakłażanów i jogurtu
meze – zakąska (często, jako liczba mnoga: mezedes)
moschari – cielęcina
musaka (mousaka) – zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków,
bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem
ouzo – wódka z dodatkiem anyżku
ouzomezes – przekąski do ouzo
patates tiganites – frytki
patates furnu – ziemniaki zapiekane w piekarniku
pastitsio – zapiekanka z grubego makaronu, mięsa mielonego,
sosu pomidorowego, zalana beszamelem
patsa – zupa z flaków i nóżek cielęcych
psistaria – przydomowy ruszt do pieczenia, punkt gastronomiczny
– smażalnia
retsina – wino greckie z dodatkiem żywicy sosnowej
rizi – ryż
skordalia – pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i
soku z cytryny
souvlaki (suwlaki) – szaszłyki z mięs, kawałeczki mięs
zapiekane na patyczku, gyros na wynos. (l.mnoga: suwlakia)
spanoakopita, tiropita – wypieki z ciasta filo z różnym
nadzieniem: szpinakowym, serowym
taramosalata – sałatka grecka, z zawartością solonej,
różowej ikry
tiropitakia – pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem
feta
cacyki – przybranie, na bazie zagęszczonego naturalnie jogurtu,
czosnku, ogórka, oliwy, octu, dodatków
yemista (gemista) – pomidory i papryka, nadziewane jak polskie
gołąbki
youvarlakia – pulpety z mięsa mielonego w sosie
jajeczno-cytrynowym
|
|